Waarom zou je watervlooien kweken? Omdat het heel erg leuk en simpel is! Je hoeft er bijna niet naar om te kijken en toch krijg je bijna het hele jaar door een goede oogst. Watervlooien worden het meest gekweekt voor het aquarium. Daar dienen zij als gezond levend voer voor de aquariumvissen. Maar ook in vijvers worden ze ingezet als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen algen en dan vooral zweefalgen. Of net als in het aquarium als voer voor de vissen.
Wat heb je nodig om watervlooien te kweken? Hier zijn nogal wat verschillende dingen mogelijk. Maar het beste is een groot oud aquarium (niet afgedekt) met water in de tuin. Het aquarium heeft doorzichtige wanden. Het zonlicht valt direct in het water en dat stimuleert de algengroei. Watervlooien kunnen ook in de winter buiten overleven maar dan is de opbrengst wel lager. In de bak doe je oud aquariumwater of water uit de vijver eventueel bijgevuld met leidingwater. Laat deze bak staan tot dat de bak groen is geworden van de zweef algen. Dit duurt ongeveer 2 a 3 weken afhankelik van het weer. Zet daarna een portie watervlooien uit en wacht af.
Watervlooien eten algen. En dan vooral zweefalgen. Dit is het bekende groene water. Pogingen om watervlooien eten te geven zijn dus vooral gericht op het sneller laten groeien van algen. Een aantal mogelijkheden hiervoor:
Zet de kweekbak in de felle zon.
Voeg een scheutje melk toe aan het water.
Voeg bakkersgist toe aan het water.
Voeg korrels koemest toe aan het water.
Voeg korrels bloedmeel(is een vorm van goedkope kunstmest) toe aan het water.
In alle gevallen geldt dat overdaad schaadt. Wacht tot de watervlooien het water weer zo goed als helder hebben gegeten voordat je een volgende portie toevoegt.
Er zijn op de simpele bak een aantal verbeteringen aan te brengen die de watervlooien kweek kunnen versnellen. De volgende dingen zijn het proberen waard: